Het rijksmonumentale Ald Weishoes is grootschalig gerestaureerd en gerenoveerd. Centraal in de nieuwe plannen staat het terugbrengen van de binnenhof, waarmee de architectuur van de bouw uit 1925 weer in volle glorie zichtbaar wordt. Deze plek kent een lange historie en herbergt nu na de herbestemming een vijftal verenigingszalen, horeca in de Wielewel, een hostel met 22 tiny rooms en 18 studentenkamers. Zie ook https://www.herbergvenlo.nl/
Tegenover de Martinus Basiliek ligt het Ald Weishoes. Het pand is in 1925 door Jules Kayser ontworpen als weeshuis.
Het gebouw uit 1925 omhelst een gevel uit de 17e eeuw met twee gezwenkte toppen. (foto Joost Reijnen)
Toegang tot stadsherberg Ald Weishoes
Het centrale trappenhuis is hoog monumentaal. De pendels van de glas in lood lamp zijn voorzien van cilindervormige lampen welke het trappenhuis verlichten. Hierdoor bleven de wanden vrij van armaturen en leidingen.
De signing van het pand, en het logo van de stadsherg Ald Weishoes is ontworpen door Studio Denk.
De fraaie centrale trap van het Ald Weishoes.
In de Wielewel zaal is het restaurant van de herberg ontworpen door Confetti Interior . De kaart is verrassend en zoals een echte herberg betaamd is het toegankelijk voor iedereen. (foto: Thom Spierenburg)
De inrichting van het restaurant, waar veel licht binnenkomt. (foto: Thom Spierenburg)
De trappenhuizen in dit pand zijn bijzondere plekken. Om de architectuur tot zijn recht te laten komen zijn installaties zo veel mogelijk uit het zicht gehaald. Een mooie klus voor installateurs Van Tilburg en PEVM . (Foto Thom Spierenburg)
Overal in het pand zijn er korte verhaaltjes toegevoegd over de historie en de uitgevoerde restauratie. (Foto Thom Spierenburg)
Na kleuronderzoek door bureau SRAL is er een kleurschema gekozen dat door is gevoerd door het hele pand. Deze kleuren werden in 1925 gebruikt. We zien hier een grote wandkast.
De erkerzaal / oude mannen zaal deed vroeger dienst als ontspanningsruimte voor de oude mannen die er verbleven. Nu is iedereen welkom, zoals bijvoorbeeld de schaakclub.
Op de deuren van de knibbelzaal is het nieuwe logo ook verwerkt om de grote glasvlakken zichtbaar te maken voor mensen met minder zicht (Foto: Thom Spierenburg)
In het voormalige ‘knibbelke’ , voor veel mensen in Venlo de plek om uit te gaan, is de spiegelwand gerestaureerd. Deze spiegelwand komt oorspronkelijk uit een discotheek in Panningen. Enkele ontbrekende spiegels zijn ingevuld met nieuwe spiegels met het nieuwe logo van stadsherberg Ald Weishoes. (Foto: Thom Spierenburg)
Na het slopen van een toiletgroep die midden in de gang stond werd deze houten trap afscheiding weer zichtbaar. Het is voorzien van een stalen hekje in dezelfde stijl, het hout is opgeknapt en het nisje is voorzien van verlichting en nieuw tegelwerk. (Foto: Thom Spierenburg)
De kapel van het complex is rolstoeltoegankelijk aangesloten aan het Ald Weishoes. (Foto: Thom Spierenburg)
De kapel is een van de verenigingszalen van het Ald Weishoes, en is aangesloten op het pand. Op deze plek troffen vroeger de meisjes en jongens – wezen elkaar (enkel en alleen) tijdens de mis.
De terrazzo wasbakken zijn gerestaureerd en opnieuw voorzien van kranen. De voormalige slaapzaal van de wezen doet nu dienst als hostel en de wasbakken zijn voor de nieuwe gasten bruikbaar. (Foto Thom Spierenburg)
Hoewel deze dubbele versie in bakeliet vroeger niet bestond, is deze replica van Berker fraai. (Foto: Thom Spierenburg)
Een tiny room in het hostel is zeer compact én voorzien van alle gemakken. (Foto Thom Spierenburg)
In de gang van het hostel zijn zitplekken gemaakt in de diepe raamnissen. (Foto: Thom Spierenburg)
Op deze foto is meer te zien dan alleen de tekst. Het achterzetraam voor het glas in lood is te zien, en ook is te zien hoe het schilderwerk is aangepakt. Er is hier kalkverf toegepast, en de ondergrond is niet strak getrokken. (Foto: Thom Spierenburg)
De studenten hebben een gezamenlijke keuken op de tweede verdieping.
De inrichting van het Ald Weishoes is fraai verzorgd door Confetti Interior .
De studentenkamers zijn gemeubileerd opgeleverd. De houten spanten zijn verstevigd en in elke kamer zichtbaar. Op de vliering bevindt zich het bed, beneden een bureau, zithoekje en kastruimte. (Foto Thom Spierenburg)
In de gang is een lift toegevoegd. Deze lift is zo transparant mogelijk en biedt een mooi zicht op de tuin. (Foto: Thom Spierenburg)
De nieuwe liftschacht past precies tussen de dakoverstekken. Er is maar liefst 3 cm over aan elke zijde. (Foto: Thom Spierenburg)
De grootste ingreep is het terugbrengen van de binnenplaats, waardoor de architectuur van het pand weer zichtbaar wordt. De binnentuin is ontworpen door Willem Doreleijers en biedt heerlijke plekjes om te genieten van de gastronomie. (Foto: Thom Spierenburg)
Detailfoto van de lamp in de centrale trap van het Ald Weishoes. De lamp is tijdens de restauratie ingepakt en veilig opgeslagen. Foto: Thom Spierenburg
Maurice (aannemersbedrijf van Tienen ) klopt het lood aan op de nieuwe luiken (Foto Richard Fieten)
Deze topgevel is opnieuw opgezet. Hiertoe is er een mal gemaakt waarin alle stenen uitgetekend zijn. Diverse mergeldelen zijn vervangen en in samenspraak met Gemeente Venlo is een reconstructie gemaakt van de console. (Foto Thom Spierenburg)
Sef Smeets en Gijs Hendrikx zijn de uitbaters van stadsherberg Ald Weishoes en voorzien een BBQ voor de bouwvakkers tijdens de bouw (foto Tom Spierenburg)
Samen met projectleider Marco Baetsen wordt het binnenhof geinspecteerd. Alle gevels staan in de steigers.
Zicht op het Ald Weishoes vanuit de toren van de Martinus Basiliek. (Foto Verkoelen Dak)
Tijdens de bouw is een oude ansichtkaart gevonden. Deze wordt tijdens het startmoment aan de oorspronkelijke ontvanger aangeboden door Paul Stelder, de directeur van Antares . (Foto Richard Fieten)